Vi flög ifrån Kastrup till Schipol, en av världens största flygplatser.

Där möte vår svenske guide upp med buss. Det blev en kort info. om Nederländerna, handel, invånarantal, utveckling mm.

Lite förvånad men kanske inte, så besökte vi en gård där de producerade ost. Provsmakning samt inköp, de tillverkade även tofflor där. Kanalerna är oändliga till antalet och de är förbundna med varandra och det hela övervakas noga eftersom stora delar av Nederländerna ligger under havsytan. Vi blev avsläppta vid hotellet i Amsterdam. Promenad till lunch restaurangen Bazar, som hade varit en kyrka innan. Eftermiddagen ägnades åt att utforska Amsterdam på egen hand. Tulpanlökar och andra blomster lökar lockade de flesta av oss. Utbudet var överväldigt. Fanns även ”start kit ” för Cannabisodling.

Efter en god natts sömn hämtades vi åter med buss, nu med sikte på Opmeer. Vi blev välkomnade på ett mycket trevligt sätt. Allt var väl förberett och vi mottogs av den gladlynte skämtsamme borgmästaren GertJan Nijpels. Borgmästare är man i 6 års perioder, är opolitisk  och utses av kungen. Iväg med buss till företaget, Zon energie, som gör en helhets lösning när det gäller energibehov i bostäder och alla andra hus. Etablering av företag var under upp start i Serbien samt i Sydafrika Vi fick en introduktion av företagets verksamhet samt en rundvandring. Därefter bjöds vi på lunch med bordsbön.

Nästa besök var ett fönster tillverknings företag, Schipper. Det var ett företag med fler anställda än det första. Vi fick se hur plast/ aluminium fönster tillverkades.

Lördagens upplevelse var en kanaltur och den trevliga personalen serverade oss lunch samtidigt som de guidade oss under alla dessa 100 –tals broar .

Tidig söndags morgon gick bussen till Schipol och hemfärd via Kastrup.

Väl i Malmö möte oss vägavstängningar på grund utav att det regnat 85 mm det sista dygnet.

Det tog lite tid att ta sig till Svedala men alla kom väl hem.

Tackar Anders N med kollegor för en välplanerad resa!

Vid Pennan Kjersti Hansson

2014-08-29 09.47.29 2014-08-29 09.56.23 IMG_1823 IMG_1824

Categories:

Tags:

Comments are closed