Studieresa 2019

Studieresa 2019 Riga

Studieresa Riga aug 2019

Ett glatt gäng samlades på Kastrup för några trevliga dagar tillsammans i Riga.

Resa gick av stapeln den 28/8-1/9 2019

Studieresa 2018 

Studieresa 2018 Malmö

Studieresa Malmö Augusti 2018

Torsdagen den 30 augusti 2018 samlades vi för en trevlig bussutflykt till Malmö

Studieresa Dublin 

Studieresa 2017 Dublin

Studieresa Dublin oktober 2017

Resväskan packad

Svedala-Dublin-Svedala

Väskan är packad. Pass, pengar och deltagarförteckningen Svedala Företagsgrupp 25 personer. Hoppas nu Ophelia håller sig lugn!

Några timmar senare. En enkel men god skaldjurstallrik och öl på puben i Howth. Ljudnivån är hög. Har ni varit i Dublin tidigare? Favoritöl? Höga förväntningar på vår resa. Inget besök på Irland utan ett tillfälle att provsmaka whiskey. Vi besöker Teeling Distillery för både provsmakning och rundvandring i nya moderna, snygga lokaler. Byggnaden har bara två år på nacken och whiskyn känns ung den också.

Vår reseledare Elisabeth har gett oss ett smakprov på Dublin. En storstad med drygt 1 miljon invånare, nästan enbart låga byggnader och ofta i rött tegel med charmiga dörrar.Staden känns lite lågmäld, nästan lite melankolisk. Många av kyrkorna gömmer sig, förklädda till vanliga byggnader.

Man anar och känner lite av Irlands tunga historia. Nästa dag är det inte Ophelia utan Sara Reby som presenterar sig på svenska konsulatet.Hur är det är att leva, bo och arbeta i Dublin. Skillnaderna mellan Sverige och Irland är stora, fram för allt när det gäller kvinnors möjlighet till arbete och karriär. Barnomsorgen är så dyr att det inte lönar sig

ekonomiskt för kvinnor att arbeta. Barnen börjar visserligen i skolan redan vid fyra års ålder, men med korta skoldagar. Lösningen för Saras del var att anlita en barnflicka. Lönerna är höga inom it-branschen, men det är dyrt att bo i Dublin, sjukvård och andra försäkringar är också dyra.

Det finns många sätt att spara pengar på. Ett sätt är att ha en Stockholmsbaserad ambassad i Dublin. Så vi som åkt till Dublin fick träffa ambassadör Anna Brandt via Skype istället, vilket faktiskt gick rätt bra. Pedagogiskt och sakligt beskrev Anna konsekvenser för Irland när Storbritannien lämnar EU. Det är inte bara företag som drabbas utan även medborgare i det dagliga livet. Ett konkret exempel som nämndes är den specialistsjukvård som byggts upp vid gränsen mellan Irland och Nordirland, i trakten kring Belfast. Uppbyggd utifrån kompetens och gemensam finansiering. Hur bra sjukvård ska hanteras under nya förutsättningar är en av många brexit frågor som måste få sin lösning.

Anna imponerade stort när hon sakligt svarade på frågor. En fråga var om det trots allt inte kunde vara möjligt för England att ångra brexitbeslutet. Någon riktig ångervecka finns det inte inom den politiska sfären, men ett maktskifte kanske kunde förändra situationen. Ashleigh Grant, ekonomiansvarig för Sandviks affärsområde för utrustning till världens gruvindustri gjorde en presentation. Hon beskrev i raskt tempo koncernen i sin helhet, företagets grundläggande värden och gav exempel på Sandviks ambition att med hjälp av modern teknologi erbjuda kunderna produktivitetshöjande lösningar. Ashleigh sattes på prov när vi frågade om så väsentliga svenska kulturyttringar som fika.Hon klarade denna fråga galant, dock lite oklart om hon förstått frekvensen av fika stunder i Sverige.

Ett annat måste när man besöker Dublin är Guiness Store House. Om öl och olika sorters öl kan man säga mycket och alla har sin favorit. Hur tillverkningen går till är välkänt, men att se denna enorma moderna byggnad i stål och glas som visar tillverkningsprocessen på ett spektakulärt sätt var bara så häftigt. Efter rundturen var vi några som besökte baren högst upp i byggnaden. Med ett glas öl handen tittade vi ut över ett Dublin som låg i grå dimma, det var nästan som att titta på ett svart-vitt foto. Nedanför oss låg de gamla låga industribyggnaderna i skarp kontrast till den fräcka, nästan lite uppkäftiga byggnaden som vi befanns i.

Man kan inte vara på Irland utan att bege sig ut på den vackra landsbygden. Från bussfönstret kollar vi på små bäckar, häftiga forsar och och ibland måste bussen stanna för att låta ett och annat får passera över vägen. Glendalough Monastic Settlement är nästa anhalt. Det vilar ett speciellt lugn över den vackra platsen. Stora delar av den gamla klosterbosättningen finns kvar från 500-talet. Trots attacker från vikingar, mest danskar och norrmän, så blomstrade Glendalough som kyrklig plats långt in på 1200-talet.

Om man nu befinner sig ute på den irländska landsbygden bör man passa på att se någon trädgård/parkanläggning. Det subtropiska klimatet är trots allt gynnsamt för många växter. Elisabeth tog oss till Powerscourt House & Gardens med en enorm park och en otroligt vacker italiensk avdelning. Själva byggnaden kan man likna med ett slott, även om vår reseledare kallade byggnaden för herrgård. Nu hade vi ju lärt oss att kyrkor kan se ut som ett vanligt bostadshus, men i slottsbyggnaden så fanns det inte stora salar utan nästan en hel shoppinganläggning. Om man använder Svedala som måttstock var det en stor anläggning med rulltrappa och många butiker och trevligt kafé. När bussen vände tillbaks mot Dublin igen fanns både nya hattar, kavajer och tröjor med.

Just regnhattar kom till användning nästa dag då det fanns chans att utforska Dublin lite mer på egen hand. Vi träffade aldrig Ophelia på riktigt. Vi såg bara spår efter henne med omkull blåsta träd. Men regnet måste ha varit hennes syskon eller kusin för det trängde snabbt igenom både regnrockar och annan lämplig klädsel.

Fördelen med dåligt väder är att man måste värma sig med något varmt och då är en Irish Coffee en utmärkt dryck. Över en sådan går tankarna kring våra dagar på den gröna ön. Vad har varit bäst, vad kan jag ta med mig till Svedala? Vårt möte med Anna Brandt var verkligen en höjdpunkt, men mixen av olika inslag gör dagarna till en angenäm upplevelse. Då ska man inte glömma stunderna mellan de olika programpunkterna när man får chans att prata med varandra.

I regnrusket kändes det trevligt att tänka på kvällens program där det står Irish Music & Riverdance. Vi har under våra dagar i Dublin blivit bortskämda med god mat och dryck och så blev det även denna kväll. Musik är omöjligt att återge med ord men stämningen var hög,gemytlig och varm. Tankar på att lära sig Riverdance föll ganska snabbt platt till marken av någon anledning, man kan ana att denna dans är endast för irländare och infödda sådana.

Men nästa års resa kan ge hopp eftersom vi då ska befinna oss i Sverige. Vad sägs om vals istället? Dags att packa väskan igen.

Studieresa 2016

Studieresa 2016 Gnosjö

Studieresa Gnosjö 24 – 25 augusti 2016

Ett 30-tal medlemmar besökte Gnosjö och fick inblick i ”Gnosjö-andan”.

Resan fortsatte till Kosta där natten tillbringades och dagen efter ett besök på Kosta-centrat.

Studieresa 2015

Studieresa 2015 Dubai

Studieresa Dubai nov 2015

En grupp av 21 medlemmar var på studieresa i Dubai under början av november.

Bilden nedan är från möte med Bengt Ternström från Swedish Business Council, som är en privat organisation som hjälper svenska företag i Förenade Arabemiraten med kontakter och också med att ordna konferenser, föredrag och andra affärsevent.

Vi hade vårt möte på en uteservering i anslutning till vårt hotell. 35 grader varmt.

Vid ett annat möte som vi hade i Abu Dhabi träffade vi Magnus Olsson som driver taxiföretaget Careem i Förenade Arabemiratet.

Vi bodde i Dubai och hann och se mycket av staden, bl.a. deras berömda kryddmarknad och givetvis var vi uppe i Burj Khalifa, som är världens högsta byggnad. 828 meter, men vi fick inte åka högre än till ungefär hälften. En oförglömlig jeeptur ute i öknen ingick också i arrangemanget

Studieresa 2014

Studieresa 2014 Amsterdam

Studieresa Amsterdam 28 – 31 augusti 2014


Vi flög ifrån Kastrup till Schipol, en av världens största flygplatser.

Där möte vår svenske guide upp med buss. Det blev en kort info. om Nederländerna, handel, invånarantal, utveckling mm.

Lite förvånad men kanske inte, så besökte vi en gård där de producerade ost. Provsmakning samt inköp, de tillverkade även tofflor där.

Kanalerna är oändliga till antalet och de är förbundna med varandra och det hela övervakas noga eftersom stora delar av Nederländerna ligger under havsytan.

Vi blev avsläppta vid hotellet i Amsterdam. Promenad till lunch restaurangen Bazar, som hade varit en kyrka innan.

Eftermiddagen ägnades åt att utforska Amsterdam på egen hand. Tulpanlökar och andra blomster lökar lockade de flesta av oss. Utbudet var överväldigt. Fanns även ”start kit ” för Cannabisodling.

Efter en god natts sömn hämtades vi åter med buss, nu med sikte på Opmeer. Vi blev välkomnade på ett mycket trevligt sätt.

Allt var väl förberett och vi mottogs av den gladlynte skämtsamme borgmästaren GertJan Nijpels. Borgmästare är man i 6 års perioder, är opolitisk och utses av kungen.

Iväg med buss till företaget, Zon energie, som gör en helhets lösning när det gäller energibehov i bostäder och alla andra hus.

Etablering av företag var under upp start i Serbien samt i Sydafrika Vi fick en introduktion av företagets verksamhet samt en rundvandring.

Därefter bjöds vi på lunch med bordsbön.

Nästa besök var ett fönster tillverknings företag, Schipper. Det var ett företag med fler anställda än det första. Vi fick se hur plast/ aluminium fönster tillverkades.

Lördagens upplevelse var en kanaltur och den trevliga personalen serverade oss lunch samtidigt som de guidade oss under alla dessa 100 –tals broar .

Tidig söndags morgon gick bussen till Schipol och hemfärd via Kastrup.

Väl i Malmö möte oss vägavstängningar på grund utav att det regnat 85 mm det sista dygnet.

Det tog lite tid att ta sig till Svedala men alla kom väl hem.

Tackar Anders N med kollegor för en välplanerad resa!

Vid Pennan Kjersti Hansson

Studieresa hösten 2013

Studieresa hösten 2013 till Köpenhamn

Studieresa Köpenhamn 19 september 2013

Ett femtiotal medlemmar besökte Köpenhamn för att med guidning av Jan Bergfelt ta del av den danska byggnadskonsten.

Resan var mycket uppskattad av deltagarna och eventuellt kan det komma en ny resa vid senare tillfälle.

Studieresa våren 2013

Studieresa våren 2013 till Peking

Mellan 14 och 21 mars 2013 besökte 25 personer från Svedala Företagsgrupp Shanghai och Peking för studera hur företag och handel sker.

Deltagarna fick bl.a. uppleva:


Besök på Exportrådet Shangai där det var föreläsning om svenska företgs villkor i staden och regionen.

Besök i Shanghai World Financial Center.

Resa med snabbtåg till Peking